Üdvözli a Diadal Team Hűtéstechnika! Forró drót : +36-70-383 21 80

Hasznos információk

 

HOGYAN VÁLASSZUNK KLÍMABERENDEZÉST?

NA, HOGYAN IS?

Azoknak az embereknek, akik új klímatulajdonosok lesznek, ez a legfontosabb kérdésük. Hogyan is lehet minél megfelelőbb, berendezést választani, amely minden szempontból megfelelő? Nos ez a döntés nem is olyan egyszerű. Egy laikus ember általában főleg csak a klíma kinézete, esztétikája szerint dönt, és megvásárolja az első útjába kerülő ”szép” klímát.

No de mi nem tartozunk azok az emberek közé. Mindenkinek tanácsoljuk, hogy a következő szempontokat vegye figyelembe vásárlás előtt:

  1. A klíma teljesítménye szerint.

Hogy ezt meghatározzuk, tudnunk kell a hűtendő helyiségek számat és nagyságát. Ha sok helységet szeretnénk hűteni, akkor célszerűbb azt több oldalról, több kisebb klímával, mintsem egy nagyobbal. Egy nagyobb klíma jóval nagyobb áramot vesz fel índúláskor, ami károsíthassa az elektromos hálózatunkat. Ha több kisebb klímánk van, azok úgysem indulnának egyszerre, tehát ezt a hibalehetőséget máris kiiktattuk.

A szoba tájolása, nagyon fontos szempont. Egy ugyanakkora, de nyugati fekvésű szobát, majdnem kétszer akkora klímával lehet lehűteni, mint egy keleti fekvésűt. Figyelembe kell venni a szerelési lehetőségeket is, hiszen egy hosszabb szerelés, nemcsak drágább, hanem a készülék teljesítményét is csökkenti.

Ha csak a légköbmétert vennénk figyelembe, akkor a hűtőteljesítmény számolásnál, alapestben 30-35W/légköbméterrel kellene számolni, minimum 40-45 centis falvastagságnál.

padlástérnél 40-45 W/légköbméter,hiszen jóval nagyobb a hő teher,

irodáknál 45-50 W/légköbméter, üzleteknél meg 50 W/légköbméter.

Nagy üvegfelületeknél, főleg, ha dél - délnyugat - nyugati fekvésű akkor a 180-220W/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni.

A helyiségben lévő berendezések hő kibocsátására is figyelni kell, illetve, hogy mennyi ember fog ott tartózkodni a klímatizálás folyamán (egy felnőtt ember tartósan 500W hőenergiát bocsát ki óránként). Ezek az adatok a vendéglő helyiségek hűtésénél fontosak, illetve bárhol, ahol sokan vannak.(tánctermek, mozi termek, lakodalmas termek, stb)

Ha a helyes méretezést kihagyjuk, akkor nem tudja majd a készülék kielégíteni igényeinket, és emellett még az áramszámlánkat is nagymértékben növelni fogja. , vagyis kisebb gépet vásárolnak, akkor folyamatosan üzemel. Ennek ellenére , és a készülékünk élettartalma is rövidül.

Tehát a megfelelő klímaberendezés kiválasztása nem is egyszerű feladat. Mindenféleképpen ajánlatos a méretezés menetét szakemberrel végeztetni, hacsak nem egyszerű esetről van szó.

Példának felsorolok egy pár adatot, ami biztos megfelel a követelménynek:

Szoba mérete Ajánlott klíma nagysága

00-20 m2 2 kW hűtőteljesítményű klíma

20-30 m2 2,6 kW hűtőteljesítményű klíma

30-40 m2 3,5 kW hűtőteljesítményű klíma

40-60 m2 5 kW hűtőteljesítményű klíma

60-80m2 7 kW hűtőteljesítményű klíma

Természetesen, mint ahogy már utaltam is erre, ha nem egy egyterű helységről van szó, hanem több kisebbről, akkor például az egy 7 kW teljesítményű klíma helyett, inkább a két kisebbet, a 3,5 kW- ost ajánlom, hiszen akkor két oldalról lenne lehetőséghűteni, ami jobb megoldás 

  1. Gazdaságosság, kategória szerint.

Ha már meg van határozva a klímánk szükséges teljesítménye,akkor következő szempont az optimális választáshoz a gazdaságossága, vagyis egy olcsót, de hosszútávon többet fogyasztót, vagy drágábbat, de kisebb fent tartásút vegyünk-e?

A klímákat gazdaságosságuk alapján osztályokba sorolják. Ez a hazánkban is jól ismert A+, A, B, C, D, stb. energetikai besorolás. Itt kell megemlítenem a különbséget az egyszerű és az úgynevezett inverteres klímaberendezések között.

Míg az egyszerű klímaberendezés az indulása után, mindjárt a maximális teljesítményét adja le,tehát maximálisan is fogyaszt,mind végig amíg hűt, addig az inverteres technológián működő klímák, lassú fordulaton indulnak, és lassan érik el, csak azt a teljesítményt, ami elegendő, a helyiség lehűtéséhez, és hidegen tartásához. Ez számos előnnyel jár, de nekünk a legfontosabb, hogy jóval kevesebb energia kell a működéséhez, mint az elődjének. Sajnos ez a technológia drága, hiszen a klíma tele van számos új elektronikával, ami működteti. Csak ezek a klímák az A+, illetve az A és a B osztályúak.

Az egyszerű klímák között legjobbak a C osztályúak. A kategóriájúkban a legkevesebbet fogyasztják, es a legjobb, minőséges alkatrészekből vannak összerakva. Az inverteresek után őket ajánlom.

Hogy mennyire szeretnénk gazdaságos üzemelésű klímát, az mindenki saját hatáskörébe döntse el. Egy A+ energetikai osztályba sorolt klíma drága,de fent tartása kíméli a pénztárcánkat. 

  1. Kinézet, esztétika szerint

Ez alapján dönteni számos lehetőségűnk van, hiszen rengeteg különböző méretű, színű, alakú klímát gyártanak. Minekünk lényegesebb, hogy az első két szempont benne legyen a választott klímaberendezésben, hogy az minden körülmények között megfelelően működjön.

HOGYAN SZERELIK A KLÍMÁKAT?

Klíma telepítése

A split klímák egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. Szereléskor általában ezeket a típusokat veszik alapnak. Vannak olyanok is, melyek egy nagyobb kültéri és több beltéri egységből állnak. Az üzembe helyezés során ezeket az egységeket kötik össze megfelelő rézcsövekkel és megfelelő elektromos vezetékekkel, hogy egy működőképes,(hűteni képes) egységet alkossanak. Megfelelő telepítésűk nagy szaktudást és speciális szerszámokat igényel.

Legelőször is felmérjük azt a helységet, amit hűteni kell. Pár szempontok (helység nagysága, hő teher.. stb) figyelembevétele után kiszámítjuk a szükséges klíma mennyiségét és teljesítményét, hogy mennyi és mekkora klímára is van szükség? Csakis ez után célszerű a klímát, klímákat megvásárolni. Nagyon indokolt esetben (pl: nincs elég hely a kültéri egységeknek) válaszunk egy kinti es több beltéri egységből álló klímát. Ugyanis, ha egy ilyen elromlik, akkor az egész ház, lakás, hűtés nélkül marad, amíg az egységet ki nem cserélik, vagy meg nem javítják. Ha pedig több kisebb, egy kinti és egy benti egységű klímánk van, akkor az idő alatt, amíg a javítások tartanak, (megjegyezném, hogy nyáron, megfelelő szerelő hiányában, mivel akkor mindenki klímát szerel, ez több hétig is eltarthat) mégis módunk van valamennyire hűtött lakásba lenni, a többi klímák segítségével.

Energetikai szempontból fontos a klímák benti és kinti egységének az értelemszerű kiválasztása. A legoptimálisabb a kettő között a legrövidebb távolság. Ilyenkor fogyasztja a legkevesebb áramot a teljesítménye leadására. Értelemszerűen, ha a távolság növekszik, nő a kompresszor áramfelvétele, hiszen hosszabb távolságra kel hogy elszállítsa a folyadékállapotú hűtőgázt, illetve, hogy fent tartsa a gáz körfolyamatot. Ha pedig nő az áramfelvétel, akkor növekszik a kompresszor motorbetét véghőmérséklete is, ami nagyon kedvezőtlen. A hosszabb szerelés jóval drágább, több munkával jár, több az anyagfelhasználás, és egy távolság után, már nem elég a gyári gáztöltet, utántöltés szükséges, ami még jelentősen növeli az árát. Tehát a hosszú szerelés NEM indokolt, ha csak lehet, kerüljük! Ha megállapítottuk a legideálisabb helyet, kezdődhet a szerelés.

A benti egység helye

A nagy fúrás előtt

A szerelés porral jár. Viszont ipai porszívó használatával, ezt nullára csökkenthessük. Mi rendelkezünk ilyen porszívóval, amit használunk is a falban levő furatok kialakítására, legyen az kicsi (8mm) vagy nagy (55 mm) átmérőjű.

A fúrás után, szabályos pormentes lyuk.

Ha rövid a távolság, akkor a csövek a benti egység mögött megy ki a kinti térbe, tehát belűről csak a klíma látszódik. Ha hosszabb, akkor a csöveket vihetjük kábelcsatornában, a falba való vésést nem ajánlom. Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok szükségesek, de igaz, így a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők. Szerintem túl nagy nyomáson vannak, hogy hosszan falba tehessük őket (egyszerű klímánál 20-25 légkör, inverteresnél viszont akár 45-50 légköri nyomás is lehet !!!)

A kinti egységnél is szabályos lyuk.

A legoptimálisabb a minimális csőtávolság.

A felszerelés után csak a klíma látszik.

Belűröl

És kivűröl is

A felszerelés végén, sor kerül a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére (ha kell). Ezután, ha minden rendbe ment, indítható a klíma. Ilyenkor ellenőrizzük az áramfelvételt, a különböző gáznyomásokat, illetve a ventilátorok forgási teljesítményét. Végül részletesen elmagyarázzuk a klíma használatához szükséges tudnivalót.

 

"Budapesten található telephelyünk"
231

"teszt"
dekorambulancia

"Látogassa meg honlapunkat"
a papításka

Várjuk jelentkezését az alábbi elérhetőségeken: e-mail: info@klimaszerelesszeged.hu   telefon: +36-70-383 21 80